Artikels Aanraaktherapie

Aanraaktherapie….aanraken is meer dan alleen maar ‘lekker.’

U zult meteen denken: weer wat nieuws! Je hoeft maar een tijdschrift of krant open te slaan en er wordt een nieuwe therapie beschreven of aangeprezen. Maar bij aanraaktherapie gaat het om een therapie die al eeuwenlang over de hele wereld wordt toegepast nl. massage. Door veel mensen wordt massage ervaren als prettig, ontspannend en veilig. Maar dat het ook echt ingezet kan worden als therapeutische behandeling bij mensen in allerlei fasen van ziekte en disfunctioneren, dat is bij u misschien niet bekend.


In mijn praktijk pas ik massage als therapeutisch instrument al vele jaren toe en met een groot positief effect op de gezondheid en welzijn van mensen( bv. bij depressie, migraine, reuma enz.) Nu is er dan een waardevol boek uitgekomen,waarin wetenschappelijk aangetoond wordt welke positieve effecten massage-of aanraaktherapie heeft bij een breed scala aan ziekten. Dat boek wil ik graag onder de aandacht brengen. Het heet : Aanraaktherapie, geschreven door Tiffany Field. Het boek geeft een overzicht van de onderzoeksbasis van aanraak-of massagetherapie en beschrijft de toepassing van de gevonden resultaten in de praktijk.


Voor wie het kopen of lezen van het boek teveel gevraagd is, zal ik een aantal voorbeelden van resultaten beschrijven.

  • Pijnvermindering (bijv. bij migraine, fibromyalgie en lage rugpijn)
  • Duidelijk aantoonbare verhoging van de weerstand  oa. bij vrouwen met borstkanker.
  • Anti-stress-effect is aangetoond na onderzoek van het speeksel voor en na de massage: de hoeveelheid stress-hormonen( mn. adrenaline en cortisol) nemen duidelijk af, hersenen worden rustiger , het stofje wat ons blij maakt(endorfine) neemt toe.
  • Vrouwen met menstruatieklachten hebben minder last van pijn, zijn minder angstig, meer ontspannen.
  • Couveuze-kinderen die dagelijks gemasseerd worden, groeien sneller en hebben minder last van complicaties. Overigens…al begin 1900 werd aangetoond dat babysterfte in ziekenhuizen enorm verminderde door de kinderen regelmatig aan te raken.
  • Verlichting van depressie en angstgevoelens.
  • Bij oudere mensen blijkt dat ze minder vaak ziek worden, zich minder eenzaam voelen en het de kans op dementie doet afnemen.
  • Bij adoptiekinderen blijkt dat masseren een goede methode is om de hechting met hun adoptie-ouders te bevorderen: behalve dat door  massage  het stofje ‘oxytocine’ wordt afgescheiden, is de boodschap aan het kind: “Jij bent bij mij in vertrouwde handen”.Vooral als men niet met het kind  kan praten, dan is lichaamstaal , dus massage, een mooi alternatief.


Waarom zoveel effect?
In de huid bevinden zich 6 miljoen gevoelige zenuwcellen: 300 per vierkante centimeter.  De massage is vooral gericht op het activeren van deze cellen, die in verbinding staan met oa. de hersenen en een aantal zeer belangrijke zenuwcentra(oa. autonoom zenuwstelsel). Deze hebben als  taak  alle organen en systemen, waaronder het afweersysteem, goed te laten functioneren. Helaas werkt dit bij veel mensen niet helemaal goed met als gevolg tal van klachten, zoals zich moe voelen, gespannen spieren, problemen met slapen, lage rugklachten, koude voeten, hoge bloeddruk, darm- en maagproblemen, concentratieproblemen enz. Ook angst, verdriet, agressie en lichamelijke uitputting kunnen  een nadelige invloed hebben op dit hele systeem . Door stevig te masseren worden ook andere 'zaken' in het lichaam gestimuleerd zoals: de huid zelf met de daarin gelegen bloedvaatjes, de  spieren, de meridianen met de daarmee verbonden organen, het bindweefsel waarmee de huid aan de onderlaag bevestigd is en de lymfevaten. Al deze systemen gaan ook beter met elkaar samenwerken. Misschien kunt u zich nu voorstellen dat massage meer is dan allen maar ‘lekker’.


Veel mensen komen bij mij omdat ze zich 'moe' voelen, terwijl ze ogenschijnlijk gezond zijn. Dit hangt mogelijk samen met een slecht werkend 'Autonoom zenuwstelsel'. Aanraken ofwel massage kan dan in veel gevallen een waardevolle aanvulling zijn op het medisch handelen! Effecten hebben volgens het onderzoek geleid tot bv. lagere sterftecijfers, sneller herstel, vermindering van pijn en stress, stimuleren van het immuunsysteem. Vrijwel bij elke behandeling zet ik een vorm van massage in naast andere behandelingstechnieken.
 

AddThis Social Bookmark Button