Artikels Botontkalking, mij een zorg

BOT-ONTKALKING: MIJ EEN ZORG!

Het idee dat we geen last krijgen van botontkalking, als we maar genoeg melk drinken, is achterhaald. Het blijkt nu dat in landen waar veel koemelk wordt gebruikt, er sprake is van het hoogste percentage botontkalking. Hoe dit kan? Een korte uitleg: Om botten sterk te maken en te houden heeft ons  lichaam  calcium nodig.  Bepaalde  calciumverbindingen uit koemelk worden nauwelijks opgenomen in de darmen, omdat ze lichaamsvreemd zijn. Het vele fosfor uit de melk wordt wel heel goed opgenomen, maar dat onttrekt juist  calcium aan de botten. Helaas zitten de goede calciumverbindingen  in de moeilijk verteerbare caseïne van koemelk ,dus zijn er door ons lichaam moeilijk uit te halen. Dan zit er een grote hoeveelheid eiwitten in de melk, die zorgen voor een verhoging van de zuurgraad in ons bloed. Dit moet dan weer door calcium in evenwicht worden gebracht, wat weer stimulerend werkt op het proces van botontkalking, omdat dit mineraal uit het bot wordt gehaald.  Melk is dus niet altijd goed voor elk!

 

Calciumgebrek kan ook ontstaan, doordat onze voeding steeds minder mineralen bevat door het telen van groentes op een uitgeputte bodem, de lange transportafstanden, opslagtijden. Denk maar aan de manier waarop we ons voedsel bereiden ( in de magnetron gaan bv. veel belangrijke voedingsstoffen verloren), dan weet u misschien genoeg. Verder wordt calcium pas goed door ons lichaam opgenomen, als er voldoende magnesium op voorraad is. Er zijn nog meer zaken te noemen, maar dat wordt nu teveel. Als we bedenken dat ons lichaam per dag 1200 mg calcium verbruikt, wat mogelijk niet wordt aangevuld, dan wordt calcium aan onze botten onttrokken, met alle gevolgen van dien.

 

Maar waarom doen onze botten dat? Dan moet ik eerst wat vertellen over de belangrijkste functies van ons bottenstelsel. Ze zorgen voor de opname van mineralen, maar zijn ook de opslagplaats, zeg maar een soort ‘mineralenbank’. Hier worden de mineralen geschikt gemaakt voor de organen, een soort ‘fabriek’. Deze geeft  de mineralen af als de organen er behoefte aan hebben, een soort distributiecentrum. Een heel belangrijk proces, waarbij heel  veel  komt kijken. Het kan ook zijn, dat de botten heel sterk zijn, dus veel calcium bevatten, maar dat er een probleem is met de afgifte van mineralen aan de organen, waardoor er allerlei vervelende klachten ontstaan.

 

Goede natuurlijke bronnen van calcium zijn o.a. verse groente, vers fruit en vooral sesamzaad. Daarnaast zijn magnesium, vitamine D, vitamine K en oplosbare vezels  nodig om ons te verzekeren van een sterk bottenstelsel.

METEN IS WETEN!

Ik kan u testen met de biotensor om te meten hoe het met uw bothuishouding is gesteld. 

 

Het maken van een botscan is ook een mogelijkheid om te kijken hoe het met uw botten gesteld is. Tegenwoordig is er een eenvoudige en goedkope  manier om de botdichtheid te meten: onze hiel is een dragend bot, wat representatief is voor onze bothuishouding. Door het maken van een hielscan, wordt er al een goed beeld gegeven van de botdichtheid.

 

 
 

AddThis Social Bookmark Button